HUB logistics lahjoitti kuorma-auton Tuusulan Automuseolle

HUB logistics lahjoitti auton

HUB logistics edisti ajoneuvohistoriallista toimintaa lahjoittamalla käytöstä poistetun Ford Custom -porrasauton Tuusulan Automuseolle. Vuosimallia 1981 edustava ajoneuvo jäi HUBille tarpeettomaksi lokakuun lopussa.

Kyseessä on eräs vanhimmista edelleen käytössä olleista lentokenttäkoneista Helsinki-Vantaalla, joten autolle täytyi etsiä uusi koti. Tuusulan Automuseota luotsaava veteraanikuorma-autoharrastaja Raimo Stenvall innostui oitis asiasta ja lupasi ottaa auton vastaan jo pelkästään valokuvien perusteella.

Ford lunastettiin Finnair Cargolta HUBin omistukseen joulukuussa 2016 ja sitä käytettiin rahtilentokoneiden maapalvelujen tuottamisessa, eli sen portaita pitkin ovat viime vuosina kulkeneet rahtikoneiden henkilöstö sekä koneiden purkuun ja lastaukseen osallistuneet HUBilaiset.

HUB logistics lahjoitti auton Raimo Stenvall Heikki Mantsinen
Fordin uusi omistaja sekä auton luovuttanut Heikki Mantsinen

Fordiin oli luonnollisesti kertynyt jo pientä ajan patinaa. Esimerkiksi toinen lasinpesunestesäiliöistä oli hajonnut todennäköisesti törmäyksen seurauksena. Säiliö sijaitsee ohjaamoa ulompana ja siksi se on hyvin alttiina iskuille. Vaihteensiirtovivustoon oli myös kertynyt reippaasti väljyyttä ja kuljettajan jalkatilaan oli kulunut pienehkö reikä. Parin kuukauden seisonnasta huolimatta Fordin moottori käynnistyi silti helposti ja hiukan laahaavat etujarrut avautuivat sovinnolla.

Auton kokonaiskorkeus portaiden matalimmassa asennossa on 4,5 metriä. Onneksi Helsinki-Vantaan ja Hyrylän välillä ei kuitenkaan ole matalia siltoja, eikä siksi ajoneuvon siirtämiseen tarvittu erityisjärjestelyjä.

Tammikuun runsaat lumisateet lykkäsivät auton noutoa, mutta vihdoin kuun viimeisenä päivänä sade hellitti ja taivas valkeni. Stenvall muisteli ennen auton luovuttamista, että hänen perustamallaan R. Stenvall Oy:llä on ollut aikoinaan käytössä melko lailla vastaavia Fordeja.

Uusi ja onnellinen omistaja pääsi lähtemään hienossa talvisäässä, ja itse autoa kuljettaen, kohti Tuusulaa Finnairin COOL Cargo Nordic Hub -terminaalin pihalta.

HUB toivottaa hauskoja museoautoiluhetkiä Stenvallille! Toivottavasti tämä auto nähdään useissa alan tapahtumassa!

 

Ford D-1211/305 Custom -porrasautoHUB logistics lahjoitti auton piirros

Vuosimalli:1981
Akseliväli: 3050 mm (lyhennetty varustelun yhteydessä)
Kokonaispituus: 7800 mm
Suurin korkeus: 5500 mm (portaiden ylin taso)
Kokonaismassa: 12 200 kg
Omamassa: 9660 kg
Huoltoväli: 10 000 km
Ajomäärä tammikuussa 2019: 16717 tuntia/92803 kilometriä
Varustelu: Bronto Skylift Oy, 1985

 

Tuusulan automuseo on hyötyajoneuvoihin ja paikallisen kuljetusalan historian taltioimisiin erikoistunut museo. Museo on auki sopimuksen mukaan ja se toimii Tuusulan Autotalossa, Hyrylässä. Lisätietoja: www.r-stenvall.fi/automuseo

Lue lisää HUBin muista lahjoituksista!

Jaa tämä juttu.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Scroll to Top