Kobottitestaus logistiikkakeskuksessa osana Big Flash-hanketta

Kobottitestaus logistiikkakeskuksessa

Metropolia ammattikorkeakoulun Big-Flash -hanke kehittää yritysten kilpailukykyä ja elinvoimaa edistämällä nousevien teknologioiden käyttöön ottamista. Hanke tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kokeilla uusia teknologisia ratkaisuja käytännön kokeiluissa. Osana hanketta tehtiin selvitys soveltuisiko kobotti HUB logisticsin Hakkilan logistiikkakeskuksen yhteen pakkaustoimintoon.

Big-Flash -hankkeen tavoitteena on lisätä yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä. Se yhdistää yritykset, joilla on tarve kehittää toimintojaan modernin teknologian avulla, sekä oppilaitoksen, joka tarjoaa resurssin tarvittavaan selvitystyöhön.

HUB logisticsilta projektista vastasi kehitysjohtaja Anssi Tura. Hänen mukaansa osallistuminen hankkeeseen tukee HUB:n strategiaa, jonka yhtenä painopistealueena on digitalisaatio ja teknologiat.

– Tavoitteenamme on aktiivisesti etsiä uusia ratkaisuja ja teknologioita sekä kehittää toimintojamme. Hankkeen avulla pääsimme selvittämään soveltuisiko kobotti tarkastelun kohteeksi valittuun pakkaustoimintoon Hakkilan logistiikkakeskuksessamme.

Metropolia ammattikorkeakoulun projektikoordinaattori Daniel Korhosen mukaan hankkeen projektit toteutetaan vaiheittain:

– Big-Flash -hankkeessa pyrimme toteuttamaan projekteja yrityksille kolmessa eri vaiheessa. Yritysprojektin ensimmäisessä vaiheessa tartumme yrityksen kehityskohteeseen ja käynnistämme aivoriihi-istunnot mahdollisten ratkaisujen löytämiseksi. Hankkeellamme oli kokemusta yhteistyörobotiikkaprojekteista, joten ideoita syntyi jo ensimmäisestä palaverista alkaen. Tavoitteena kuitenkin on, että projektit ovat opiskelijalähtöisiä ja että opiskelijat oppivat toimimaan yritysprojektiympäristössä saaden samalla tukea koulun ja hankkeen resursseista.

Sopisiko kobotti pakkaustoimintoon?

Kobotteja eli yhteistyörobotteja käytetään logistiikassa usein monotonisten tehtävien suorittamiseen kuten linjastolta poimintaan ja lajitteluun sekä kokoonpanon toimenpiteisiin. Modulaarisuuden kannalta kobotti on ajankohtainen ja moderni valinta.

– Kobottien käytössä vain mielikuvitus on rajana. Niitä voi käyttää lukuisiin helppoihin tehtäviin kuten kokoonpanotehtäviin, siirtotehtäviin linjastolta toiseen tai vaikkapa paketointiin, joka meillä oli tarkastelussa. Kobotit ovat perinteisiin robotteihin verrattuna kevyempiä. Niitä voi liikutella työpisteestä toiseen, jolloin ne voivat päivän aikana tehdä monia eri tehtäviä. Oleellista on, että raaka-aineet ja komponentit ovat kobotille helposti saatavilla, kertoo Anssi Tura.

Testauksessa pakkausprosessi jaettiin eri työvaiheisiin ja ratkaisua haettiin prosessin osittaiseen automatisointiin. Korhosen mukaan projektissa käytettiin ammattikorkeakoulun yhteistyörobotteja ja hyödynnettiin ammattikorkeakoulun resursseja konseptien kehittämiseen.

– Kaksikätinen YuMi-kobotti nähtiin tässä projektissa parhaana vaihtoehtona. Lähdimme selvittämään miten se soveltuisi pakkaustyöhön. Viimeisen vuoden opiskelijamme otti konseptin rakentamisen opinnäytetyönsä aiheeksi ja käytti apunaan ABB:n kaksikätistä YuMi-kobottia.

Turan mukaan testauksessa olennaista oli selvittää, pystyykö kobotti suorittamaan eri pakkausvaiheet vai ovatko ne kobotille liian monimutkaisia.

– Kobotteja käytetään työn tehostamiseen. Ne voivat suorittaa rutiininomaisia ja toistuvia tehtäviä vapauttaen henkilöresursseja muihin tehtäviin. Projektin ja testauksen yksi tavoite oli myös selvittää kuinka paljon kobotti säästäisi työntekijän aikaa ja voidaanko työntekijän työkuormaa laskea riittävästi siirtämällä työtehtäviä kobotille.

Kobottitestauksesta arvokasta tietoa jatkokehitykseen

Selvityksen mukaan kyseinen kobottimalli ei soveltunut tarkastelun kohteena olevaan työtehtävään, mutta projekti kokonaisuudessaan oli hyödyllinen ja antoi tietoa tulevaisuuden kartoituksiin.

Projektikoordinaattori Daniel Korhonen on tyytyväinen HUB:n kanssa tehtyyn kobottitestaukseen.

– Projektin lopputuloksena tarjosimme kattavan näkemyksen siitä, miten yhteistyörobotin hankintaa kannattaa lähestyä ja teimme selvityksen suomalaisista yhteistyörobotti-integraattoreista. Loimme konseptin, miten YuMi-kobotti suoriutuu pakkaustöiden ensimmäisistä vaiheista sekä selvitimme millaisen ajankäytöllisen säästön kobottihankinnan avulla mahdollista saada.

HUB logisticsin kehitysjohtaja Anssi Tura näkee koboteissa potentiaalia tulevaisuudessa:

– Projekti oli meille erittäin hyödyllinen. Vaikka kobotti ei testattavaan työtehtävään soveltunut, se ei tarkoita, etteikö kobotteja voitaisi nähdä Hakkilan logistiikkakeskuksessa tai jossain muussa toimipisteessä tulevaisuudessa. Kobottien hankinnassa on oltava tarkkana ja arvioitava niiden soveltuvuus sekä kannattavuus. Osaamme tämän selvityksen perusteella miettiä kehityskohteita ja käytettäviä teknologioita paremmin, tiivistää Anssi Tura.

 

Lisätietoja:

HUB logistics Finland Oy
Anssi Tura, kehitysjohtaja
anssi.tura@hub.fi
050 313 4286

Metropolia ammattikorkeakoulu
Daniel Korhonen, projektikoordinaattori
daniel.korhonen@metropolia.fi
050 592 1713

Metropolia ammattikorkeakoulu
Tiina Vuorijärvi, projektipäällikkö – Big Flash-hanke
tiina.vuorijarvi@metropolia.fi
040 751 1322

 

Big-Flash -hankkeeseen ja projektimalleihin voit tutustua osoitteessa: https://bigflash.metropolia.fi/

 

Jaa tämä juttu.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Scroll to Top