Valitsemme vastuullisuuden joka päivä

Valitsemme vastuullisuuden joka päivä | We choose sustainability every day

Vastuullisuus on HUB logisticsilla osa jokapäiväistä toimintaa. Arjen valinnoilla varmistetaan, että vastuullisuus ei ole vain puheita vaan tekoja. Olivat teot sitten pieniä tai isoja, niillä on merkitystä. Sekä toiminnan laadusta että ympäristövastuullisuudesta kertovat HUBilla ISO-standardeihin perustuvat sertifikaatit. 

Ympäristöasioista huolehtiminen on monelle ensimmäinen vastuullisuudesta mieleen tuleva asia. Yrityksen kokonaisvaltaisessa vastuullisuustyössä ja HUB logisticsin toiminnassa oleellisia kulmakiviä ovat kuitenkin myös taloudellinen vastuullisuus ja hyvä hallintotapa sekä sosiaalinen vastuullisuus. Vuoden 2o23 aikana valmistunut vastuullisuusohjelma ohjaa työntekijöitä vastuullisuusyössä. HUB logisticsin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kati Hollménin mukaan teemat vietiin tietoisuuteen ja käytäntöön ensin sisäisesti.

– Ohjelma on käyty läpi johtoryhmässä, jolloin ylin johto sitoutuu vastuullisuuteen. Sen jälkeen sitä on lähdetty kommunikoimaan henkilökunnalle, jotta kaikilla organisaation tasoilla on siitä samanlainen näkemys. Silloin pystymme myös tiivistetysti kertomaan siitä asiakkaille ja sidosryhmille. On tärkeää, että kaikki ymmärtävät eri osa-alueet ja tietävät, miten niiden kanssa toimitaan.

Kaikki yritykset eivät pysty tekemään niin massiivisia toimenpiteitä kuin suuret toimijat, jotka voivat kerralla muuttaa paljon asioita. Siksi asioiden porrastamista täytyy Hollménin mukaan miettiä pitkällä aikavälillä. Silloin ei haeta pikavoittoja vaan pidemmän aikavälin suunnitelmallista toimintaa.

– Kuten meidän vastuullisuusraportissamme sanotaan, me valitsemme vastuullisuuden joka päivä. Sillä varmistetaan, että vastuullisuus on tekoja, olivat ne sitten pieniä tai isoja. Pienetkin arjen teot ovat sellaisia, joihin pienikin yritys tarttua.

Vastuullisuusraportit katsovat tilannetta eri kanteilta

Vastuullisuusraporttien myötä kokonaisuutta seurataan kaikilta kanteilta, ja raportit ohjaavat kehittymään vastuullisuuden saralla. Vastuullisuusraportin tekeminen on EU-direktiiviin ja kirjanpitolain perusteella pakollista yli 500 henkilöä työllistäville yleisen edun kannalta merkittäville yhtiöille, kuten pörssiyhtiöille, pankeille ja vakuutusyhtiöille. Lakisääteistä vastuullisuusraportointia tekevät yritykset voivat kuitenkin määritellä varsin vapaasti, mitkä asiat ovat heille tärkeitä asioita ja kuinka tarkasti niistä raportoidaan.

Valitsemme vastuullisuuden joka päivä. Sillä varmistetaan, että vastuullisuus on tekoja, olivat ne sitten pieniä tai isoja, kertoo Kati Hollmén.

Moni yritys käyttää raportoinnissa pohjana kansainvälistä Global Reporting Initiative eli GRI-raportointiohjeistoa. Tähän myös HUB logistics on suuntaamassa. Ohjeisto on kuitenkin laaja, joten raportin laatiminen teettää paljon työtä. Kaikissa yrityksissä ei ole siihen riittävästi resursseja.

– Ohjeistot ja standardit tuovat raporttien sisältöihin vertailtavuutta, jolloin yritysten välistä vastuullisuustyötä on helpompi arvioida. On joka tapauksessa hyvä, että raportteja tehdään, vaikka ne sisällöltään voivatkin olla hyvin erilaisia, Hollmén pohtii.

HUBilla seurataan myös, miten EU:n kestävyysraportointia koskeva CSRD-direktiivi tulee ohjaamaan raportointia. Sen ensimmäinen raportointivuosi on 2025, jossa raportoidaan vuoden 2024 tiedoista.

Ympäristövastuullisuus alkaa talon sisältä

Ympäristövastuullisuuden saralla HUBin tavoitteena on kulkea kohti vihreämpää logistiikkaa. ISO-sertifikaatti on ohjannut ympäristötyötä jo vuodesta 2011 ja vihreän logistiikan eteen on jo tehty paljon toimenpiteitä.  Ympäristövastuullisuudessa yhtenä mittarina on päästöjen seuraaminen. Ohjelman myötä päästöjä pyritään vähentämään vuosittain.

– Olemme saaneet nyt käyttöön CO2-laskurit, joilla voimme tuottaa luetettavia lukuja sidosryhmille. Olemme myös teettäneet diplomityönä transaktioihin perustuvan CO2-laskurin. Sen avulla voimme tarjota asiakkaillemme tarkempaa dataa päästöistä erikseen tuotteen vastaanoton, varastoinnin tai vaikka lähetyksen ajalta. Tarkemmalla mittaustavalla voimme tunnistaa myös helpommin kehityskohteita, HUB logisticsin QHSE-päällikkö Sampo Arppola sanoo.

 

Taloudellinen vastuullisuus tuo työpaikkoja

Taloudellinen vastuullisuus on yksi vastuullisuuden kolmesta kulmakivestä. Se merkitsee Kati Hollménin mukaan hyvää hallintotapaa, jossa huomioidaan asiakkaiden, omistajan ja muiden sidosryhmien odotukset.

– Kulttuuri muodostuu siitä, että olemme kokonaisuudessaan kannattava ja pystymme sekä tarjoamaan että säilyttämään työpaikkoja.

HUBissa laaditaan taloudellisessa vastuullisuudessa sekä pitkän aikavälin että tuotannollisempia lyhyen aikavälin tavoitteita, jotka ohjaavat toimintaa.

– Käytännönläheinen esimerkki läpinäkyvyydestä henkilökunnalle on yksiköiden päälliköille ja muille avainhenkilöille pidettävä kuukausi-info, jossa käydään talouden tunnuslukuja läpi ja kerrotaan, missä mennään ja mikä on suunta.

Hyvä hallintotapa lähtee myös siitä, että yrityksessä noudatetaan lakeja ja säännöksiä. Toimintaa ohjaavat asiat ovat ajan tasalla ja kaikkien saatavilla.

– Haluamme entistä läpinäkyvämmin viestiä myös asiakkaille ja sidosryhmille, miten me toimimme ja miten asiakkaan valinnat vaikuttavat asioihin. Me tunnemme heidät ja pystymme perustelemaan toimintamme, Hollmén kertoo.

Hän korostaa, että myös riskienhallinta kuuluu hyvään hallintotapaan.

– Meillä tehdään kuukausittain yritysjohdolle ja hallitukselle riskianalyysit, joissa tarkastellaan tilannetta eri näkökulmista. Esimerkiksi vuoden 2022 tilanne ja sen riskit johtivat siihen, että piti tehdä nopeitakin peliliikkeitä sahatavaran hankinnassa.

Sosiaalinen vastuullisuus on työturvallisuutta

Sampo Arppolan mukaan logistiikka-alalla työturvallisuus on luonnollisesti tärkeässä roolissa. Turvallinen ja terveellinen työympäristö sekä työhyvinvointi ovat lähtökohtia hyvälle tuottavuudelle ja toiminnan laadulle.

– Tällä alalla pitää pystyä työskentelemään turvallisissa olosuhteissa ja päästä päivän lopuksi terveenä kotiin – ja myöhemmin terveenä myös eläkkeelle, Arppola listaa.

Henkilöstötyytyväisyyden perusteella on työturvallisuudessa onnistuttu HUBilla hyvin, ja myös pitkän aikavälin tulokset tapaturmataajuudessa tukevat tulosta.

Sampo Arppolan mukaan työntekijöille pitää taata turvallinen työympäristö ja tavoitella nolla tapaturmaa vuosittain.

Arppola muistuttaa, että kun työturvallisuus on hanskassa ja tapaturmia sekä sairaspoissaoloja on vähän, se palvelee myös meidän asiakkaita.

– Pystymme tarjoamaan luotettavaa palvelua siinä, että meillä on kaikki hoidettu hyvin ja palvelu pelaa.

Mitä muuta sosiaalinen vastuullisuus on työturvallisuuden lisäksi?

– Siihen kuuluu hyvin vahvasti henkilöstön kehittäminen ja osaamisen kehittäminen. Hyvä indikaattori on esimerkiksi se, kuinka paljon meillä on koulutuspäiviä. Me koulutamme aktiivisesti esimerkiksi henkilöstön korttikoulutuksilla sekä esihenkilökoulutuksilla, Hollmén kertoo.

Hän kertoo, että HUBilla on muutaman vuoden ajan tehty henkilöstötutkimuksia, joista kootaan kokonaisuuksia kuvaava PeoplePower-indeksi. Tulokset käydään yksityiskohtaisesti läpi ja eri toimipisteissä tehdään kehitystoimenpiteitä tunnistettujen asioiden perusteella. Näin pystytään toimispiteiden työhyvinvointia vuosi vuodelta parantamaan.

– On tosi monta ulottuvuutta, joihin voi tarttua. Se voi olla me-hengen nostamista, työergonomiaa, työtilojen muokkaamista paremmaksi tai työvälineiden kehittämistä.

– Tässäkin toimintaa siis kehitetään tekojen kautta, jotta pystytään toimimaan paremmin ja henkilöstö voi paremmin. Siksi asetetaan pitkän tähtäimen suunnitelmia esimerkiksi viiden vuoden ajalle ja selvitetään, mitä vaatii, että tavoitteisiin päästään. Se kaikki vaatii myös aktiivista viestintää, että kaikki tietävät, mihin tähdätään ja millä keinoilla.

– Meillä on hurjan paljon tehty jo asioita, mutta aina ei ole osattu ajatella, että ne kuuluvat itse asiassa vastuullisuuteen. Meillä on määritelty vuoteen 2025 ulottuvassa strategiassa, että vastuullisuus on sen oleellinen osa. Strategia ja vastuullisuus kulkevat käsi kädessä ja tukevat toisiaan. Haluamme viedä sitä eteenpäin, Kati Hollmén sanoo.

Konkreettisia esimerkkejä HUBin vastuullisuushistoriasta:  

  • Puutavaran hankinta ja puumateriaalien alkuperän varmistaminen puupakkauspalveluihin. Yritys hankkii vain PEFC- ja FSC-sertifioitua puuta, mikä takaa puun vastuullisen metsänhoidon ja puun alkuperän.
  • Jätelajittelu. Jos toimipisteessä tulee tarpeeksi vaikkapa kirkasta muovia, se voidaan paalata erikseen ja saada uudelleenkäsittelyyn. Myös pahvia hyötykäytetään uudestaan laatikoina tai niistä voidaan tehdä täytettä pakkauksiin. 
  • Vastuulliset valinnat hankinnoissa, esimerkiksi vaatetuksessa tai työsuojaimissa, jossa käytetään täysin kierrätettäviä materiaaleja.
  • Vähäpäästöisien polttoaineiden käyttö sekä linjaus sähkökäyttöisistä trukeista.
  • Tuulivoiman käyttö Keravan toimipisteessä ensimmäisenä suomalaisena logistiikka-alan yrityksenä vuonna 2010.
  • Otimme aurinkoenergian käyttöön Hakkilassa jo vuonna 2018. Logistiikkakeskuksen katolle asennetut 560 aurinkopaneelia keräävät puhdasta energiaa jopa 125 000 kilowattituntia vuodessa. Tutkimme myös maalämmön käyttöä kohteissa, joissa se on mahdollista.
  • Hakkilan logistiikkakeskuksessa toimii yhteistyössä Helenin ja Tekesin kanssa toteutettu sähkön varastointijärjestelmä. Sen ansiosta käyttämätön energia varastoidaan myöhempää hyödyntämistä varten keskuksessa sijaitseviin akkuihin. Helenin mukaan HUB oli ensimmäinen suomalainen yksityisyritys, joka ottaa kyseisen järjestelmän käyttöönsä.
  • Sosiaalinen vastuullisuus. HUBin strategian mukaisesti henkilöstö on keskiössä, ja henkilöstön osaamisen kehittämisen eteen tehdään paljon. Esimerkkeinä esihenkilökoulutus kerran kuukaudessa vaihtuvista teemoista sekä pidemmät koulutukset.
  • Vuosittaiset lahjoitukset valittuun kohteeseen, esimerkiksi Unicefille tai Itämeren suojeluun.
  • Jatkuvan parantamisen periaate, joka tuottaa hyviä ideoita tuotantoon. Esimerkkeinä pakkausten koon optimointi ja tilansäästö rahdeissa. Kun tuotteet suojaustarvetta optimoidaan, voidaan vähentää muovin käyttöä puolella.

 

Tutustu viimeisimpään vastuullisuusraporttimme >>

Jaa tämä juttu.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Scroll to Top